2011. október 19., szerda

1.LÉPÉS az életmódváltás előtt.




1. lépés A NAGY   életmódváltás előtt.




Változik az életkor, változik a test? Hogyan edzünk, étkezzünk életkorunk előrehaladtával úgy, hogy ne egy ortopédus statisztikáját, hanem egészségünket építsük - erről szól ez a blog. Edzéstervek, módszerek és étkezési tervek, amelyeket megosztok Veletek - 20 év edzői tapasztalatát -, remélem sokak örömére!

1. LÉPÉS: az életmódváltás előtt




Születésünktől halálunkig anatómiai, élettani és akár mentálhigiénés változáson megyünk keresztül, amit egy mozgásprogram és egy életmódprogram kialakításánál feltétlenül figyelembe kell venni. Más módszerekkel dolgozunk gyerekekkel, másképpen a középkorúakkal, és az idősödő szervezet változásai is egészen más megközelítést igényelnek.

1. ábra



Ezért tartom helytelennek, ha a divatos torna DVD szomszédasszonyról barátnőig jár, legyen az 20 éves  vagy 60, mindenki csinálja, és ugyanilyen hiba divatos fitness órákat mindenki számára hirdetni - hiszen ahány ember, annyiféle egészségi  problémával küzd. 
Ne gondoljunk nagy betegségekre. Elegendő csupán egy lábboltozati probléma. Ha egy híd rosszul van felépítve, a híd terhelés alatt összedől.

Na, ugyanez vonatkozik a lábra is. Elég egy minimális boltozati probléma ahhoz, hogy laza kocogó programunk rövid úton ortopédusnál végződjön.
Az ülőmunka mellékhatásaként gyenge has- vagy gerincfeszítő izomzat, enyhe túlsúly alakul ki, hogy a komolyabb szív- és érrendszert vagy csontrendszert érintő változásokat ne is említsem. 

Kérdezem én, hogyan lehet ezeket az embereket egy csoportban, mondjuk, egy zsírégető órán edzeni ?
A válaszom az, hogy állapotfelmérés nélkül TILOS !


Nézzük meg a 2. ábrát, ahol feketén-fehéren látszik, hogy  a csonttömeg csökkenése 30 éves kor fölött velejárója az életünknek.
Tehát az az edzésmódszer, ami bevált 20 évesen, nem biztos, hogy 30 fölött is működik egészségmegőrző módszerként.

A 30 fölöttiek edzésprogramjának kialakításánál figyelembe kell venni azt is, már nem biztos, hogy szív- és érrendszerünkben nincsenek koleszterin lerakódások, plakkok, melyek nem csak hogy okozói lehetnek a magas vérnyomásnak, hanem nagyobb statikus terhelésnél leszakadva az érfalról bizony - jobb esetben csak! - trombózist okozhatnak.
Tehát nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha éppen leszaladunk több év kihagyás után a barátnővel fallabdázni, vagy a haverral focizni, vagy még rosszabb, ha régi ismerős edzésterve alapján a konditerembe súlyzózni, vagy a szomszédasszony ajánlásával az éppen divatos aerobic klub extra zsírégető tréningjére.

A 3. ábra azt mutatja, hogy 30 fölött mely betegségek szedik a legtöbb áldozatot, tehát ezekre a problémákra az edzésterv kialakításánál fel kell készülni. 






                                                                                                                   
A 4. ábra pedig a túlsúly és az elhalálozás összefüggéseit mutatja. 30 BMI érték fölött komoly rizikói vannak a testmozgásnak, érinti ez a csontrendszert, a keringési rendszert és a légző rendszert is.
A BMI (body mass index) kiszámolásának módja: testtömeg osztva a testmagasság négyzetével.






Tehát ha mozgásprogramban, vagy akár étkezési tervezésben gondolkodunk, érdemes az életszakasznak megfelelően gondolkozni. Életszakaszokból a táblázat szerint is van egy pár.





30 fölött az érettkor 1-es szakaszába lépünk, a már említett lehetséges rizikófaktorokkal.

Az első lépés minden esetben egy kardiológus  legyen, aki terheléses szívvizsgálattal, szükség szerint szívultrahanggal kiszűri a lehetséges kardiológiai problémákat, és tanácsot ad, merjük-e érpályáinkat statikus terhelésnek kitenni, vagy maradjunk a dinamikus, ciklikus mozgásoknál, mint a jól bevált nordic walking, power walking, vagy egyenletes tempójú bringázás.

A kardiológussal párhuzamosan belgyógyászati vizsgálat is szükséges, hiszen egy teljes labor eredményből a szakember számára sok minden kiderül. Magas koleszterin-, trigliceridszinttel szintén óvatosan, csak szakember irányításával szabad elkezdeni mozogni, a belgyógyászati betegségek (diabetes, pajzsmirigy funkciók zavara, bizonyos nőgyógyászati problémák, mint policisztás ovárium szindróma) megléte esetén pedig kötelező az orvos tanácsát kérni, és beavatni abba, hogy rövidesen tervszerűen mozogni fogunk.

A második lépés, az edzésprogram csak ezután következhet!

Figyelem! A cikk teljes tartalma a szerző, Szendrey Anna Mária tulajdonát képezi, előadásainak anyaga, ennek részleges vagy teljes felhasználása csak a szerző írásos engedélyével történhet!










Nincsenek megjegyzések: