2011. november 14., hétfő

Moccanj ! De hogyan, ha szív és érrendszeri problémáim vannak !


Mozgás és táplálkozási program a szív és érrendszer egészségért egyéni és csoportos formában Szendrey Annával.


A rendszeres testmozgás hatása az emelkedett vérzsír szintekre
Ki ne hallott volna már az emelkedett koleszterin, ill. vérzsír szint veszélyeiről. Egy időben ennek köszönhetően tiltották a koleszterin dús ételek fogyasztását, hiszen ebben látták a szív-érrendszeri betegségek megelőzésének egyik kulcsát. Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az egészséges táplálkozás mellett legalább annyira fontos a rendszeres testmozgás nem csak a magas koleszterin- és triglicerid szint megelőzése, hanem annak kezelése szempontjából is.
Ahhoz, hogy megértsük, miért is fontos az óvatosság a mozgásprogram kiválasztásánál magas vérzsír szint esetén, tegyünk egy kis kitérőt testünk működésébe.


Először beszélnünk kell az egyes koleszterin típusokról, amelynek rendkívüli nagy szerepe van az érrendszer egészségében. A vérvizsgálat során a következő zsírparamétereket szokták mérni, ill. kiszámítani: teljes koleszterin, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid. A teljes koleszterin önmagában nem ad elegendő információt, mivel azon belül „jótékony" és „kártékony" koleszterin szubfrakciót lehet elkülöníteni.
Az LDL-koleszterinre jellemző hogy kórosan magas mennyiségben hozzátapad az erek falához, ú.n. plakkokat alakít ki, amellyel az erek szűkülnek, faluk rugalmatlanná válik, legsúlyosabb esetben elzáródnak. Tehát löketszerű, statikus edzés – egy komolyabb rosszul megtervezett súlyzós edzés,egy erőltetett kerékpártraining vagy egy baráti foci , fallabda, tenisz meccs végzetes lehet, hiszen a plakkok a hirtelen vérnyomás változástól leszakadhatnak, eltömhetnek egy eret és máris ott a trombózis !


A másik, ú.n. HDL-koleszterint más néven védő koleszterinnek is nevezik, mert ők megvédik az erek falát a rárakódásoktól.
A triglicerid pedig egy zsírféleség (glicerin zsírsavakkal alkotott észtere), amelynek kóros megemelkedése szintén hozzájárul a plakk képződéshez, elhízáshoz.Lássuk, melyek a mozgásprogram megválasztásának szempontjai:
·        Minden esetben, különösen 35 év felett - szükség van orvosi szűrővizsgálatokra (Terheléses EKG, komplett laborvizsgálat, szív ultrahang, Doppler), hogy a terhelhetőségre, az erek állapotára is fény derüljön, amit a személyi edző állapotfelmérése követ, ami 12 perces könnyed gyalogló vagy kerékpártesztet, funkcionális és hajlékonysági teszteket és egészségügyi paramétereket és antropometriai adatok felvételét, az orvosi leletek áttanulmányozását , szükség esetén a cardiológussal és a belgyógyásszal konzultációt kell hogy tartalmazza. Csak ezután következhet az edzés és étkezés tervezés.
·        Kétségtelen, hogy a rendszeres mozgás számos jótékony élettani hatást alakít ki, azonban a kedvező változások kialakulásához időre - legalább 3-6 hónapra - van szükség.
·        A mozgásprogram célja a szív-érrendszer állapotának javítása. Ehhez viszont tervezett , pulzusmérővel folyamatosan kontrollált, edzésnaplóval dokumentált kevés statikus elemet tartalmazó dinamikus terhelésre van szükség, aminek megtervezéséhez olyan személyi edzőre van szükség aki a cardiológus és belgyógyász bevonásával erre a feladatra felkészült.
·        A kedvező élettani hatások, a HDL-koleszterin emeléséhez és az LDL-koleszterin, valamint a triglicerid csökkentéséhez legalább 3x30perces testmozgásra van szükség hetente.
·        Nagyon lényeges a fokozatosság elvének betartása, a mozgásprogram előtti bemelegítés és azutáni levezetés, majd az izomzat nyújtása.
·        A szedett gyógyszereket semmi esetre sem szabad abbahagyni, csak a kontroll laborvizsgálatok eredményének ismeretében, ha a kezelőorvos úgy rendeli.
·        A rendszeres testmozgás önmagában nem túl hatékony a szív-érrendszeri betegségek prevenciója szempontjából. Szükség van a kiegyensúlyozott, csökkentet zsír- és sótartalmú diétára, a dohányzás mellőzésére és a stresszhatások levezetésére is.

Rendszeres mozgás hatására a triglicerid és LDL-koleszterin szint csökken, valamint a HDL (védő)- koleszterin szint emelkedik. A kedvező változások hozzájárulnak a szívegészség megőrzéséhez.
Pontosan ezért nagyon fontos, hogy ha ilyen egészségügyi problémákkal küzdünk, akkor a mozgás és táplálkozási tervezésbe be kell hogy vonjuk a belgyógyászt, a cardiológust, az erre a problémakörre megfelelően képzett fitness szakembert és a dietetikust.

Ezt a komplex mozgás és életmódprogramot jelenleg Pakson Szendrey Anna és szakmai csapata végzi, aki csoportos traingjeit az Egészségközpontban, egyéni csomagjait pedig az Erzsébet szálló igényes wellness részlegében szervezi. A programcsomag 2 napos csapatépítő - rekreációs programként is debűtált már a paksi atomerőműben, nagyon nagy sikert aratva.  
Szendrey Anna szívbarát és alakbarát programjairól tájékozódhat a november 24 én szervezett egészségnapon a Szendrey Anna team standjánál , az egészségközpont információs portálján az intraneten,illetve a www.szendreyanna.hu oldalon. A programok vitaminkártyára igénybe vehetőek.

Nincsenek megjegyzések: