2011. október 17., hétfő

Futni vagy nem futni - ez itt a kérdés...


Nagyon tetszik Diane Lee (neves fizioterapeuta) idézete, ami azt mondja:
"Nem futhatsz, hogy fitt legyél, hanem fittnek kell lenned ahhoz, hogy fuss."
Már gyakran használtam ezt a mondást előadásokon és cikkekben, mert nagy egyetértésben vagyok vele: egyszerű és lényegre törő.
Az gondolatot egy lépéssel tovább is vinném: nem hiszem, hogy a legtöbb nőnek tanácsos futni. Amikor ezt előadásokon elmondom, a női futók mindig bepöccennek. Bocsi, nem titeket féltelek, hanem az összes többi nőt. Ha futó vagy és egészséges, olvass tovább, de vedd észre, hogy te a kivétel vagy és nem pedig a szabály!
Most pedig még feketébb lesz a leves. Íme egy találós kérdés:
- Hogy néznek ki a női futók?
- Mint a férfi futók!

Gondolkoztál már azon, miért? Hadd avassalak be egy aprócska titokba: azok a nők, akik hosszú távon eredményesen futnak, már eleve futásra születtek. Úgy is néznek ki, mint a férfi futók. A jó női futók egyáltalán nem "asszonyos" alkatúak, és ez nem ok-okozati összefüggés, hanem természetes szelekció eredménye. A futástól nem lesz olyan cuki vékony testalkatod, sőt, ennek éppen az ellenkezője igaz -- vékony futó alkatnak kell lenned, hogy túléld a futást.
Miért mondom ezt? Két egyszerű okból: anatómia és fizika. A két kedvenc tudományágam. Bármennyire is próbálod és bármilyen egészségesen is eszel, a csontozatodon nem tudsz változtatni. A nők és a futás problémájának kulcsa egy fogalom, amit a sportorvostanban Q-szögnek hívnak. Nem untatlak a részletekkel, de a dolog lényege a következő: a szélesebb csípő szűkebb térddel jár.
Q-szög (Q-Angle)
A csípő térddel bezárt szöge problémákhoz vezet. A gondokat a megtett lépések száma felerősíti. Egy átlagos ember kb. 950 lépést tesz meg kilométerenként. Számold csak ki, hány lépés ez egy 5 km-es futás alatt! A futás lépésenként a testsúly 2-5-szörösének megfelelő erőt fejt ki erre a területre. Kell még több matek?
Térjünk vissza az elit női atlétánkhoz és vessünk egy pillantást a testére! Két dolgot figyelhetünk meg: keskeny a csípője és kicsi a melle. Persze lehetnek kivételek, de kétlem, hogy az igazi élsportolók közt lenne ilyen. Az egyik következtetés így szólhatna:
"Remek! Ha futok, akkor az én csípő- és mellbőségem is csökken!"
A másik, sokkal logikusabb pedig így:
"A széles csípőjű, nagymellű nőkből nem lesz jó futó."
Ez utóbbi logika azt is megmagyarázza, miért nincsenek 100 kilós tornászok és műkorcsolyázók. Fizika. A nagyobb test lassabban pörög. A természetes szelekció tehát kizárja ezeket.
Mi történik hát, ha egy "átlag" nő futásra adja a fejét? Statisztika lesz belőle. Fizikoterápiás páciens lesz belőle, ahogy az értelmetlen szélmalomharcot vívja. A szélesebb csípője, előnytelen Q-szöge lábfej- és jó eséllyel térdproblémákhoz vezet. A nehezebb testsúlya jelentősebb ütközéseket okoz és nagyobb erővel terheli meg a szervezetét. A nagyobb erőhatás megterheli az izomszöveteket és a mellet is. Tudsz követni? A végeredmény pedig "fájós és lógós" lesz "formás és kicsi" helyett.
A következtetés: a futás a legtöbb nő számára nem hasznos. Ha magas intenzitású edzésre vágysz, akkor kerékpár ergométeren eddz, használd a taposógépet, végezz CrossFit jellegű gyakorlat kombinációkat, de ne fuss!


UI: a legjobb a munka a kemény munka! Büntesd csak azt a biciklit, evezőgépet és taposógépet! Ne dőlj be a könnyebb eredményeket ígérő dolgoknak!

1 megjegyzés:

Szendrey Anna írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.