2012. január 13., péntek

Sportcipő vásárlás 30 felett....A lábad a híd alapzata.. ha rosszul van felépítve, a híd összedől !

Ahogy a festőnek szükség van ecsetre, az ácsnak pedig kalapácsra, úgy mindenkinek, aki komolyan veszi a mozgást, és mindezt mellé a szabadban teszi, szüksége van egy jó cipőre. A megfelelő cipő mutatja meg, hogy van különbség a kényelmes és a kényelmetlen cipő,a sérülésmentes és a sérülésekkel teli sportolás között, ezen kívül a jó cipő segít, hogy úgy hozhasd ki a maximumot az edzéseidből, hogy közben szinte észre sem veszed.

A 30 felettiek számára különösen fontos, hogy megfelelő cipőt hordjanak, mivel az évek múlása a lábakon is otthagyja a nyomát. 30 év körül a lábfej szélesebbé, míg az Achilles-ín és a szalagok egyre sérülékenyebbé válnak, valamint fájdalmas bütykök és kinövések jelenhetnek meg a lábfejeken. A láb boltozata is megsüllyedhet az évek múlásával, ahogy a csontok porozusabbak, a szalagok pedig lazábbak lesznek. Ezeket a változásokat csak tetézi a tény, hogy a lábfejen található idegek is egyre hajlamosabbakká válnak kisebb betegségekre és gyulladásokra, és pontosan ezek miatt szeretnék egy cikket szentelni ennek a nélkülözhetetlen testrészünknek. 

Mivel a lábfej fájdalma könnyebben meghiúsít egy edzést, jobb, ha megtanulod, hogyan előzheted meg azokat a lábsérüléseket, melyek tönkretehetik edzési szokásaidat.

Cipőtípusok problémája...

Manapság nem könnyű eldönteni, milyen cipőt válasszunk a hatalmas kínálatból. Különböző cipőt választhatsz futáshoz, sétáláshoz, túrázáshoz, biciklizéshez, kosárlabdázáshoz, aerobichoz, súlyzós edzéshez és még hegymászáshoz is.

Az eligazodáshoz  íme egy kis segítség : 

Teniszcipő: A teniszcipők jó oldalsó támaszt nyújtanak, ami azt jelenti, hogy gyors helyzetváltoztatásoknál stabilan tartják a lábfejet. Egy jó, bőrből készült teniszcipő a tornatermi edzésekhez megfelelő, de a környékbeli sétákhoz, könnyed kocogásokhoz és egynapos túrákhoz is kiváló.

Futócipő: A futócipőknél nagyobb helyet alakítottak ki a lábujjak részére, és talpuk jobban elnyeli a rázkódásokat is. Mivel a futócipők nagyon könnyűek, jó érzés bennük sétálni és kocogni is. A futó cipők nem támasztják meg a lábfej és a boka oldalsó részét, ezért is van, hogy gyors oldalirányú mozgásra bokaficam lehet a válasz.

Kosárlabda cipő : Egy jó kosárlabdás csuka rugalmas, jól fogja a bokát és alaposan ki van párnázva. De egy kosaras cipő nem a legideálisabb választás, ha csak a tornaterembe akarjuk felvenni, mivel jóval nehezebbek mint a sima futó vagy teniszcipő.


Úgy döntöttem, megkönnyítem a dolgodat, könnyítem a döntésedet. Ha csak nem tervezed, hogy nekiállsz maratoni távokat futni, akkor szerezz be egy egyszerű tenisz cipőt. Miért ?  Egyfelől azért, mert mindenféle sportot kipróbálhatsz egy egyszerű teniszcipőben, még a futást is. Másfelől a teniszcipők még a viszonylag megfizethető kategóriába tartoznak, mivel nem tekintik őket speciális cipőnek, mint amiket az aerobichoz vagy a súlyzós edzéshez használnak. Nem utolsó sorban biztos oldalirányú támasztással és általában bőr alapanyagból gyártják. Így elkerülheted a bokaficamot, illetve a lábad nem műanyag dunsztban van egész edzésen. 


Nincsenek megjegyzések: